Om Activa

Sedan 1989 har vi skapat möjligheter för människor med funktionsnedsättning att finna en väg framåt. Att utvecklas i sin egen takt och utifrån egna förutsättningar.  Med hög kompetens, lång erfarenhet och gedigen kunskap vägleder och stöttar vi människor att få ett arbete.

Det här är Activa

Tack vare vår bakgrund inom området ser vi till individens behov och framtid. Vi låter resan vara gemensam och ta den tid som behövs. Människan är i centrum. Målet med vårt arbete är att låta den arbetssökande och arbetsgivaren känna trygghet och se möjligheter och fördelar med en anställning.

Vi erbjuder möjligheter till en meningsfull tillvaro med utmaningar och utveckling utifrån dennes förutsättningar med tillgångar som kunskap, tillit och mångfald

Activa utgår från varje individs förutsättningar och förmågor för att matcha den arbetssökandes kompetens mot arbetsmarknadens behov.

Activa är en företagsam och ansvarsfull aktör som skapar möjligheter för kommuner och företag att delta aktivt i ett samhälle som berikar mångfalden.

Samverkan

Activa samverkar i Sverige och internationellt. Activa har ett brett internationellt nätverk inom sitt verksamhetsområde. Activa arbetar i nära samverkan med det privata näringslivet, den offentliga och ideella sektorn.

Verksamhetsidé

Vår verksamhet vägleder och stödjer människor som ofrivilligt står utanför arbetsmarknaden. Vi vänder oss till människor med konstaterad eller misstänkt funktionsnedsättning.

Supported Employment

Metoden Supported Employment bygger på långvarigt, individanpassat stöd för människor som ofrivilligt står utanför arbetsmarknaden. För att alla parter ska känna sig trygga står Activa för vägledning, kunskap och tydlighet genom hela processen.

Att NÅ ett arbete

  • Trepartssamtal mellan Activa, användaren och berörd myndighet
  • Kartläggning av individens önskemål
  • Analys av individens förmåga
  • Koordination och överblick av insatser

Att FÅ ett arbete

  • Förberedande verksamhet exempelvis arbetsträning, intern praktik eller studier
  • Activas företagsgrupp matchar individens profil mot presumtiva arbetsgivare
  • Introduktion och anpassning på arbetsplatsen

Att BEHÅLLA ett arbete

  • Activas arbetskonsulent vägleder och stöttar användare och arbetsgivare för att båda parter ska känna sig trygga med anställningen
  • Förhandlingar med berörda parter angående fortsatt anställning och samarbete

Modellen är framtagen i samarbete med Örebro Universitet.

Styrelse

Styrelsens ordinarie ledamöter kommer från Region Örebro län och Örebro kommun, länets övriga kommuner har tre ersättarplatser.

Ordförande
Maria Åkesson, Personaldirektör, Region Örebro län

Vice ordförande
Nima Poushin, Förvaltningschef Vuxenutbildning och arbetsmarknadsförvaltning, Örebro kommun

Ledamöter
Elisabeth Ljunglöf, verksamhetschef, Vuxenhabiliteringen Region Örebro Län
Maria Rönningen, chef för verksamhets- och ledningsstöd psykiatri, Region Örebro Län
Nils Warg, enhetschef Socialförvaltningen Karlskoga kommun
Patrik Jonsson, socialdirektör, Örebro kommun
Stefan Nilsson, verksamhetschef, Örebro kommun

Uppdragsgivare

Aktuella avtal

Arbetsförmedlingen

Rusta och matcha

Kommunavtal

Örebro kommun, Karlskoga kommun, Degerfors kommun och Nora kommun.

Känner du någon som du tror skulle vilja få stöd av Activa? Inom organisationen finns bred kompetens, t ex professionerna arbetsterapeut, socionom, beteendevetare och studie- och yrkesvägledare. 

Har du funderingar kring eventuella samarbeten?
Kontakta Lotta Karlsson-Andersson på 070-754 96 30.

Vår historia

I slutet av 1980-talet, i en allt mer hårdnande samhällsekonomi och med stor ungdomsarbetslöshet, lade Örebro kommun ner stor kraft för att unga skulle komma ut i arbetslivet. Bland dessa fanns också ungdomar med funktionsnedsättningar som hade än svårare att konkurrera om jobben. Ungdomarna med funktionsnedsättning behövde mer. Mer tid, mer kompletterande utbildning, mer träning och mer stöd. Ur den insikten växte Activa fram.

1988 beslutade kommunfullmäktige i Örebro att tillsammans med Örebro läns landsting ”bilda en allmännyttig stiftelse för att främja sysselsättning och utbildning för handikappade”. Stiftelsen fick namnet Örebrostiftelsen för arbete åt handikappade (ÖAH).

Activamodellen

Under de första åren lades grunden för den metod som senare kom att nämnas som Activamodellen. Metoden bygger på individens önskemål, kompetens och intresse. Arbetsanskaffning ska grundas på att först utreda situation, arbetsförmåga och önskemål. Därefter matchas individen till en lämplig arbetsplats.

Activa har genom sitt ursprung en viktig roll och funktion som förebild.

Arbetsförmedlingen fanns tidigt med som en samverkanspart genom att man i Länsarbetsnämnden beslutade att ge stiftelsen möjlighet att disponera lönebidrag för att utveckla idéer om stödinsatser och arbetsmodeller.

Numera arbetar Activa enligt Supported Employment (SE) och andra metoder inom SE-familjen.

Utvidgning

Under början av 1990-talet utvidgades stiftelsens uppdrag till att omfatta hela Örebro län och alla grupper av funktionsnedsatta ungdomar. 1993 fick stiftelsen möjlighet att tillsammans med Arbetsförmedlingen förfoga över 100 lönebidrag för deltagare. I samband med utvidgningen av uppdraget ändrades namnet till: Stiftelsen Activa i Örebro län.

Projekt

I och med Sveriges inträde i EU gavs nya möjligheter till olika utvecklingsprojekt. Projekten har lett till kompetensutveckling och kontakter med andra verksamheter i landet och med verksamheter i andra EU-länder. Läs mer om våra projekt

Idag arbetar Activa som en av flera aktörer för att stärka människor som står utanför arbetsmarknaden. Tack vare den hårdnande konkurrensen inom området har Activa förfinat och höjt sina interna krav för kvalitet och kompetens ytterligare.

Miljöarbete

På Actíva vill vi verka för en hållbar utveckling och sträva efter att förebygga och minska vår miljöbelastning. Vi utgår från Agenda 2030 och de 16 nationella miljökvalitetsmålen.

Stiftelsen Actíva är miljödiplomerad enligt kraven i Svensk Miljöbas. Miljödiplomering är ett verktyg för att införa miljöledningssystem, ett sätt att organisera och kommunicera sitt miljöarbete samt påverka andra att verka för en bättre hållbar utveckling såväl ekologiskt, socialt som ekonomiskt.

Vägen fram till ett miljödiplom har bland annat bestått i att:

  • kartlägga verksamhetens miljöpåverkan
  • planera och genomföra miljöförbättringar
  • utbilda medarbetarna
  • följa upp och förbättra miljöarbetet