Aktuella projekt
Activa bedriver ständigt utvecklingsarbete. Oftast utvecklar vi vår verksamhet i olika projekt. Fördelen med att arbeta med utvecklingsarbete i projekt är möjligheten att pröva nytt, rättigheten att misslyckas och glädjen i att vinna ny kunskap.
Här hittar du information om en del av projekten som vi arbetar med för tillfället.

#framtid
Projektet fokuserar på målgruppen UVAS och samarbetar med grundskolan, gymnasieskolan och det kommunala aktivitetsansvaret (KAA) i Örebro kommun samt ett flertal andra samarbetsaktörer. Målet är att fler UVAS, eller de som riskerar bli UVAS, ska fullfölja sin skolgång eller gå vidare till arbete eller andra studier.
Projekt #framtid delfinansieras av Europeiska socialfonden och pågår 31/3 2023 - 31/3 2026.
För att nå målet måste det ske en bättre samordning av samhällets insatser riktat till denna målgrupp och fler aktörer måste involveras och mobiliseras runt målgruppen. Det är främst civilsamhället, men också arbetsgivare är en viktig aktör. Projektet ägs av Stiftelsen Activa som också projektleder arbetet. Projektet jobbar med de evidensbaserade metoderna Supported Employment, Supported Education och Individual Placement and Support (IPS). Deltagarna i projektet ska själva styra över sin planering och ges stöd i att ta sig mot sitt eget uppsatta mål. Deltagarna erbjuds också arbetsmarknadskunskap. Under projekttiden ska deltagarna ha möjlighet att påverka innehåll och insatser. Under tiden i projektet kommer också insatser som de samverkande aktörerna erbjuder att nyttjas i kombination med Supported Employment-stöd. De insatser som finns redan i dag ska projektet också undersöka och försöka komma fram till vilken effekt och nytta de har. Underlaget ska sedan kunna användas för att göra förändringar i verksamheterna. Projektet ska utvärderas av Stiftelsen Activa och ett kompletterande utvärderingsstöd kan komma att upphandlas.
När projektet tar slut ska en implementering ske och en koordineringsfunktion inrättas för att säkerställa en väg in och att koordinering av insatser och stöd sker och underlättar samarbete och samspel med aktörer i bland annat civilsamhället. Alla ska veta vart man vänder sig och man ska kunna känna tillit och tilltro till verksamhetens sätt att arbeta. Projektet kommer arbeta med utbyten och spridning av resultat.
När projektet är slut ska: flera av projektdeltagarna kunnat gå vidare till arbete, studier eller närmat sig arbetsmarknaden. Skolavhopp har kunnat undvikas. Fler elever från grundskolan har ett fullständigt betyg och är behöriga att söka till gymnasiet. Det finns ett nätverk av civilsamhällesaktörer som arbetar med uppsökande verksamhet bland UVAS och som har en formaliserad samverkan och en finansiering av det offentliga. En koordineringsfunktion är inrättad som har ett nära samarbete med civilsamhället, det offentliga och andra aktörer som möter målgruppen. Målgruppen själv har fått komma till tals om vad som är viktigt stöd för dem och stöd kommer att utformas utifrån de kunskaper projektet tillsammans med målgruppen skaffat sig.
Samarbetspartners i projektet är: Olaus Petri-skolan, Virginska gymnasiet, Ung Arena, Försörjningsstöd, Fontänhuset och Örebro Folkhögskola.
Det finns också ett antal intressenter kopplade till projektet: Finsam, Öbo, Västerporten, Region Örebro län och Bryggan.

Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Emelie Andersson,
070-754 96 20,
emelie.andersson@s-activa.se

Achieving Accessibility - supporting learners with needs in a digital world
Actíva är med i ett partnerskapsprojekt med flera organisationer i andra länder. Projektägare är Kids&Co i Berlin och samarbetspartners, förutom Actíva, är Konrad-Zuse-Schule, Berlin, Tullängsgymnasiet och Virginska gymnasiet i Örebro, IFF och 2oEpal Alexandroupolis, Grekland, samt från Cypern LC Youth. Projektet finansieras av Erasmus+ och pågår från maj 2022 till maj 2025.
Syftet med projektet är att gemensamt ta fram en projekthandbok och en lärarhandledning som ska bidra till att ungdomar med särskilda utbildningsbehov lättare integreras på arbetsmarknaden samt identifiera hur den ökande digitaliseringen kan påverka målgruppens tillgänglighet till arbete, studier och samhället i övrigt.

Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Lars Rickardt,
070-754 96 22,
lars.rickardt@s-activa.se

Care KIAS
Care KIAS är ett ESF-finansierat projekt som är till för alla kvinnor som flytt på grund av kriget från Ukraina till Örebro län och som omfattas av EU:s massflyktsdirektiv.
Projektmålet är att kvinnorna ska få ta del av stärkande insatser och öka sina kunskaper om arbetsmarknaden i Sverige och på så vis förflytta sig närmare studier, arbete och egen försörjning i Sverige. Projektet syftar till att ge individuellt anpassat stöd under hela processen, erbjuda ett tryggt socialt sammanhang och ge möjligheter att bygga upp sociala nätverk.
Projektet erbjuder:
- Lektioner i svenska anpassat utifrån nivå i det svenska språket
- Kunskap om det svenska samhället och arbetsmarknaden samt studiebesök till olika arbetsplatser och branscher
- Utbildning och stöd i att starta eget företag i Sverige
- Möjlighet till praktik och matchning med arbetsgivare utifrån individuell kartläggning av kompetens, erfarenheter och mål
- Ett tryggt socialt sammanhang
Projektets genomförandefas pågår 16/12 2022-30/9 2023. Projektet kommer också att arbeta med jämställdhet, icke-diskriminering och tillgänglighet. Minst 40 kvinnor ska få stöd under projekttiden.

Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Jessica Molin,
070-754 96 10,
jessica.molin@s-activa.se

IPS-integrering i vårdteam
Det huvudproblem projektet vill lösa är att patienter med schizofreni/psykosproblematik har svårt att få tillträde till ett anpassat stöd till arbete eller studier, trots att ett arbete kan innebära förbättringar på flera sätt: bättre psykiskt mående, egenförsörjning som ger bättre ekonomi och ökad trygghet och troligen minskat behov av vårdinsatser. Vårdpersonal har i tidigare projekt via enkäter bekräftat att det saknas insatser för patienter med pågående psykiatriska vårdinsatser. Arbetslivsrehabiliterande insatser integreras inte i den psykiatriska behandlingen. De forskningsresultat som finns kring hur arbetslivsinriktade insatser inom psykiatrin fungerar tillämpas i väldigt liten utsträckning. Ett sektoriserat samhälle med dålig samverkan myndigheter emellan motverkar användningen av metoden IPS, Individual Placement and Support. Den enskilde medborgaren står inte i centrum, utan det är snarare organisationernas särintressen och budgetar som är i fokus. Genom projektet vill vi kunna påvisa att IPS-metoden är en väl fungerande insats för målgruppen, genom att integrera IPS i ett vårdteam.
Projektets huvudaktörer, förutom Activa, är Psykosvårdens öppenvård och Fontänhuset. Därtill kommer en forskare och en doktorand från Örebro universitet att kopplas till projektet som ska genomföra en vetenskaplig studie om den integrering av IPS-metoden i ett psykiatriskt vårdteam som ska ske från projektstart. Studiens resultat kan utgöra ett beslutsunderlag för bredare satsningar på att tillgängliggöra IPS och på sikt underlätta en implementering inom psykiatrin. Sjuttio patienter inom Psykosvården kommer under projekttiden att få stöd genom IPS-metoden med målet att de ska nå arbete eller studier samt uppleva ett bättre psykiskt mående.
Resultaten kommer att kunna användas för spridning på såväl lokal, regional och nationell nivå och kan förhoppningsvis leda till att bredda tillämpningen av IPS och visa att insatsen är både kostnadseffektiv för samhället och leder till en snabbare och mer positiv utveckling för personer med psykisk ohälsa, jämfört med att inte ta del av IPS-insatsen. På regional och nationell nivå kommer resultaten att spridas till politiker, till andra IPS-verksamheter, till RISE och Sveriges kommuner och regioner.
Projektet pågår 1/3 2023 till 28/2 2026 och delfinansieras av Europeiska socialfonden.

Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Mats Wickholm,
070-754 96 16,
mats.wickholm@s-activa.se
Denna sida uppdaterades Fredag 25 augusti, 2023 av .