Aktuella projekt
Activa bedriver ständigt utvecklingsarbete. Oftast utvecklar vi vår verksamhet i olika projekt. Fördelen med att arbeta med utvecklingsarbete i projekt är möjligheten att pröva nytt, rättigheten att misslyckas och glädjen i att vinna ny kunskap.
Här hittar du information om en del av projekten som vi arbetar med för tillfället.

Accessibility - supporting learners with needs in a digital world
Actíva är med i ett partnerskapsprojekt med flera organisationer i andra länder. Projektägare är Kids&Co i Berlin och samarbetspartners, förutom Actíva, är Konrad-Zuse-Schule, Berlin, Tullängsgymnasiet och Virginska gymnasiet i Örebro, IFF och 2oEpal Alexandroupolis, Grekland, samt från Cypern LC Youth. Projektet finansieras av Erasmus+ och pågår från maj 2022 till maj 2025.
Syftet med projektet är att gemensamt ta fram en projekthandbok och en lärarhandledning som ska bidra till att ungdomar med särskilda utbildningsbehov lättare integreras på arbetsmarknaden samt identifiera hur den ökande digitaliseringen kan påverka målgruppens tillgänglighet till arbete, studier och samhället i övrigt.

Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Lars Rickardt,
070-754 96 22,
lars.rickardt@s-activa.se

Bridge
BRIDGE - Breaching Reservation and Improving Dialogue through Generational Exchange - är ett projekt inom Erasmus+, Strategic Partnerships for youth (KA205). Projektägare är IB i Tyskland och projektpartners förutom Actíva är Gionet i Italien; ÖJAB i Österrike; YES Forum, Tyskland samt Moissons Nouvelles i Frankrike.
Enligt Eurostat (2019) finns det för närvarande ett fenomen med dubbelt åldrande: en drastisk minskning av födelsetalen åtföljs av en ökning av den genomsnittliga livslängden. Balansen mellan åldersgrupperna har förändrats, vilket kräver nya insatser från dagens samhälle. För att undvika att kompetens och nätverk försvinner när erfaren personal lämnar en arbetsplats, behöver det finns rutiner och metoder för att överföra kompetens och erfarenhet till yngre kollegor. Å andra sidan är det lika viktigt att bygga vidare på yngre anställdas kompetens och energi för att främja innovation och ta tillvara nya idéer.
Målen för BRIDGE:
- Möjliggöra ömsesidigt lärande mellan junior och senior personal genom att skapa en öppen och positiv arbetsmiljö
- Bedöma behoven hos junior och senior personal och utveckla metoder och interna processer för att stödja hållbar kunskap och kvalitetsstyrning
- Utveckla hållbar kommunikation och samarbete bland personalen
- Öka medvetenheten om den klyfta som kan finnas generationer emellan på arbetsplatser

Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Åsa Engström,
070-754 96 26,
asa.engstrom@s-activa.se

Från nyanländ till medarbetare
Actíva har fått ett projekt beviljat av ESF. Projektnamnet är "Från nyanländ till medarbetare"
Syftet med projektet är att möjliggöra inträde på arbetsmarknaden för nyanlända med sammansatt problematik genom att utveckla vuxenutbildningen och skapa organisatoriska samarbeten till nytta för individen. Detta ska ske genom målgruppsinriktade aktiviteter. Syftet är också att genom en breddad kompetensförsörjning få arbetsgivare i regionen att se möjliga rekryteringar och delta i att utforma yrkesutbildningar. Parterna i Projektet är Stiftelsen Activa som tillika är projektägare. Samverkanspartners är Örebro kommuns Vuxenutbildning och Försörjningsstöd. Ett antal intressenter finns också i form av bl a region Örebro län och Arbetsförmedlingen.
Mål och syfte med projektet är att bygga goda samverkansstrukturer så att målgruppen snabbare och med rätt stöd ska förflytta sig närmare arbete och egen försörjning. En mer individanpassad SFI, fler yrkesutbildningar skapade i samarbete med arbetsgivare, en snabb kontakt med arbetsgivare och stöd från Activa ska säkerställas i projektet.

Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Emelie Andersson,
070-754 96 20,
emelie.andersson@s-activa.se

React EU Job Boost
React EU Job Boost är ett ESF-finansierat projekt. Genomförandefasen pågår 220401-230331. Projektet kommer att bedrivas i Örebro, Hallsberg och Degerfors. Målgruppen är kvinnor och män som blivit arbetslösa under pandemin. Det övergripande projektmålet för deltagarna är att få stärkt ställning på arbetsmarknaden - att få förutsättningar att övergå till arbete eller studier och ökade förutsättningar att söka arbete på egen hand. Projektet riktar sig främst till unga vuxna som efter gymnasiet inte gått vidare till studier eller arbete samt till utrikesfödda som efter avslutad SFI inte kunnat komma vidare till studier eller arbete. Projektet kommer i tillägg till metoderna Supported Employment och Supported Education också att testa BIP-metoden.
Ett annat projektmål är att arbetsgivare på den lokala arbetsmarknaden ska få ökad kunskap om den kompetens som finns hos personer i målgruppen och att målgruppen bidrar till att möta arbetsgivarnas framtida behov.
Deltagarna kommer att erbjudas stöd utifrån Supported Employment, en evidensbaserad arbetsmetod som förutsätter ett nära samarbete med deltagaren. Metoden går också ut på att så snabbt som möjligt hitta en arbetsplats, ge stöd till deltagare och arbetsgivare samt göra nödvändiga anpassningar på arbetsplatsen. Utöver den individuella praktikplatsen, kommer deltagarna en dag per vecka att ha arbetsmarknadskunskap i grupp. Arbetsmarknadskunskapen innehåller olika moment såsom kunskap om arbetsmarknaden, olika yrken, studiebesök, föreläsningar och workshops. De horisontella principerna jämställdhet, tillgänglighet och ickediskriminering ska genomsyra hela projektet. I arbetet med deltagare kan det till exempel innebära diskussioner om diskriminering, könsstereotypa yrkesval och hur det skulle vara att jobba i ett typiskt mans- eller kvinnodominerat yrke.

Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Emelie Andersson,
070-754 96 20,
emelie.andersson@s-activa.se

Steg för steg IPS 2.0
Metoden IPS är evidensbaserad och det finns klara belägg för att den ger goda resultat för målgruppen med psykisk ohälsa, som bland annat visat sig i Actívas pågående ESF-projekt IPS, en väg till jobb och hälsa. Actívas bedömning är att även målgruppen med diagnoser inom autismspektrumtillstånd skulle kunna uppvisa samma goda resultat. Att testa detta är en av hörnstenarna i projektet. De andra delarna handlar om ett utökat socialt stöd och ett efterföljandestöd till deltagare efter inträde på arbetsmarknaden.
Syfte och mål med projektet är att genom praktisk tillämpning av IPS inom Regionens vuxenhabilitering etablera och anpassa metoden, testa och utveckla samverkan, förändra och anpassa arbetssätt utifrån erfarenhet och teori och påbörja långsiktig och varaktig implementering.
Metoden IPS i kombination med att utökat socialt stöd och ett efterföljandestöd ska dels leda till att metoden kan fungera ännu bättre, dels att deltagaren på sikt ska kunna öka sina möjligheter att behålla ett arbete och fortsätta fungera socialt. Detta i sin tur ska leda till att behovet av sjukvård och habiliteringsinsatser minskar och därmed kan resurser läggas på att kunna hjälpa fler och på riktigt lång sikt kan kostnader reduceras. Deltagaren ska också kunna nå en högre grad av egen försörjning, vilket minskar behovet av sjukersättning, sjukpenning, försörjningsstöd etc.
Personer med diagnoser inom autismspektrumtillstånd riskerar i högre grad än andra att också drabbas av psykisk ohälsa och därmed minskar också möjligheterna ytterligare att komma vidare i studier, arbete och egen försörjning. Med rätt matchning och rätt stöd kan detta markant öka. Studier och utvärderingar av IPS-metoden visar att över 50 % skulle kunna gå vidare mot arbete med denna typ av insats.
I projektet ska 60 deltagare få stöd genom IPS-metoden, samtidigt som tillfälle ges att utveckla och anpassa metoden till en ny målgrupp och kunna tillföra socialt stöd och efterföljandestöd. Detta ska ske genom organisatoriskt samarbete mellan projektägaren, samarbetsparterna och intressenterna i syfte att IPS-metoden ska bli ett medvetet val i arbetet med målgruppen om projektresultaten är goda. I förlängningen är då målet att metoden ska implementeras i en eller flera organisationer.
Det vi vill utveckla och tillföra i detta projekt är:
- Att rikta sig till en ny målgrupp, personer mellan 18 och 40 år med diagnoser inom autismspektrumtillstånd, som riskerar psykisk ohälsa. Detta skulle kunna undvikas om stöd i form av IPS kan ges till personer i denna målgrupp.
- Att involvera brukarorganisationer för att nå personer, sprida kunskapen om metoden samt i samverkan med dem (inkl Riksorganisation) utveckla och anpassa metoden till en ny målgrupp.
- Att skapa ett samarbete med Regionens vuxenhabilitering där ofta målgruppen finns, för att skapa fler vägar ut i arbete för målgruppen samt uppmärksamma och samordna socialt stöd och efterföljandestöd. Behov finns också av att utveckla och stärka samarbetet mellan Regionen och kommunen såväl som inom Regionen mellan Habiliteringen och Psykiatrins unga vuxna.
- Att utveckla och koppla på ett socialt stöd som komplement till IPS-stödet, genom medverkan från Fontänhuset, där detta stöd sedan kan ges inom ramen för deras ordinarie verksamhet och via medlemskap för den enskilde hos Fontänhuset.
- Att utveckla efterföljandestöd, dvs att lägga mer fokus på att behålla jobbet. Vilken typ av stöd behöver det vara, hur ska omfattningen se ut och hur ska det efter projekttiden kunna bli en del av metoden?
- Utveckla Peer support i samverkan med brukarorganisationer och Fontänhuset som ytterligare en metod för att öka möjligheterna för den enskilde till arbete, studier och egen försörjning.
- Jobba vidare med modeller för hur nya arbetssätt och metoder ska kunna implementeras i de samverkande parternas organisationer samt ta reda på och belysa vilka organisatoriska hinder som kan finnas för detta.
Projektet kommer tydligt att arbeta med jämställdhet, icke-diskriminering och tillgänglighet. Projektägaren kommer att lägga stor vikt vid att detta arbete genomsyrar projektet och att projektledning och medarbetare löpande reflekterar och diskuterar detta förhållningssätt såväl inom projektet som med samarbetspartnerns och deltagare. Projekttid: 1/3 2021 - 28/2 2023. Samarbetsparter i projektet är Regionens vuxenhabilitering, Fontänhuset, Örebro kommun, Region Örebro län och Autism- och Aspergerförbundet. Intressenter i projektet är Finsam Örebro-Lekeberg, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Mats Wickholm,
070-754 96 16,
mats.wickholm@s-activa.se
Denna sida uppdaterades Torsdag 1 augusti, 2013 av .