Regionförbundets konferens ”Från Sysselsättning till avlönat arbete”

Arbetsgivarpanel på konferensen Från sysselsättning till avlönat arbete. I mitten Örjan Samuelsson, verksamhetschef på Actíva

Actíva var med som anordnare av konferensen den 26/11 på Conventum i Örebro. En arbetsgivarpanel inbjuden av Actíva var ett mycket lyckat inslag. Panelen gav svar på frågor kring vad det är som avgör att man som arbetsgivare tar emot personer som har någon form av funktionsnedsättning, särskilda behov av handledning, individuella anpassningar m.m.

Panel2_26nov

Från vänster, Christer Eklund, Eklunds bilvård; Kersti Thor, Martin Larsson i Pålsboda AB; Susanna Löwdahl, SE Reklam och Magnus Wahman, Fotograf Magnus Wahman. Samtliga arbetsgivare har tagit emot/anställt arbetssökande från Actíva.

 

 

Detta framkom i panelen:
Gemensamt för alla är att det måste finnas ett intresse och en bra matchning mellan person och arbetsplats, att arbetsplatsens rutiner och verksamhet styr upplägget och målet med en praktik eller arbetsträning. Anställningslöften finns sällan med från början, men det är ändå den bästa vägen in till ett lönearbete. Att komma i tid och vara klar för arbete när arbetstiden börjar, att kunna vara med på raster, att det finns förutsättning att komma in i den sociala delen på arbetsplatsen är viktiga och avgörande delar för att det ska kunna bli hållbart i längden. Det går att anpassa arbeten så att det fungerar och det är viktigt att vi ser att alla typer av arbetsuppgifter är lika värdefulla
, på olika sätt. Inget är sämre än något annat, men att rätt kompetens och kunnande tas till vara på rätt sätt och av rätt person är ändå en förutsättning för att företaget ska kunna leva vidare. Ex en svetsare ska fokusera på svets och inget annat, men någon annan person kan hantlanga eller göra annat som ändå är till nytta för svetsarens uppdrag. Det är viktigt för oss och andra arbetsgivare att lära sig ta vara på de personer som är längre ifrån arbetsmarknaden men som är duktig och har förutsättningar att lära sig ett arbete och vara till nytta. Vi får inte fastna vid ev svårigheter utifrån diagnoser som personen ifråga ofta har, utan få hjälp med att matcha personen rätt med de positiva egenskaper som finns. En bra förberedelse inför ett besök eller start på en arbetsplats är att verkligen göra klart för individen om vad det är för krav för att kunna få ett arbete, egenansvar och inte gömma sig bakom en ev. diagnos. Ett lönearbete innebär alltid en motprestation, det finns egentligen inga direkta hinder för att arbetsgivare inte ska säga ja till ett besök eller en provperiod med reservation för att det inte får påverka arbetsplatsens säkerhet eller att det fysiskt eller praktiskt inte är genomförbart. Trots att vi är många aktörer på marknaden som ständigt är på jakt efter bra platser, så avslutar våra fantastiska arbetsgivare med att vi alla alltid är välkomna att höra av oss.

Ett stort tack från oss på Activa!

Skrivet av Ronny Andersson, företagsgruppen på Actíva  Läs mer om konferensen via länken.

 
 
 

Anpassa sidan

Behöver du anpassa text eller utseende på webbsidan?

Här kan du anpassa webbplatsen så att den bättre passar dina behov. Du kan öka textstorlek, öka radavstånd, öka ordens mellanrum och välja mellan ett antal färgkombinationer.

Du måste ha JavaScript i din webbläsare och acceptera kakor (cookies) för att det ska fungera.

Textstorlek

Radavstånd

Ordmellanrum

Färgkombinationer

 
Standard Gul text, svart bakgrund Grå text, ljusblå bakgrund Vit text, mörkblå bakgrund