Alternativa utbildningsvägar och stöd till personer med funktionsnedsättning

Den 18 oktober anordnades en inspirationsdag om alternativa utbildningsvägar och stöd till personer med funktionsnedsättning. Målgrupp för konferensen var arbetskonsulenter, handläggare, handledare, chefer, politiker m fl som verkar för att stödja personer med funktionsnedsättning till studier och/eller arbete. Det var stort engagemang och positiv respons från deltagarna på konferensen där inspirerande speedföreläsningar och seminarier avlöste varann.

Inspirationsdagen inleddes med att Henrik Glamsjö, chef på Arbetsförmedlingen, hälsade de drygt 100 deltagarna välkomna. Förmiddagen bestod sedan av ett antal korta ”speedföreläsningar” där organisationer och projekt gav ett smakprov på alternativa utbildningsvägar och stöd från olika aktörer:

– Studieförbundet Vuxenskolan och deras Kulturcollege
– Stiftelsen Activas lärlingsutbildning för personer med lindrig utvecklingsstörning
– SärVux
– Supported education inom Örebro kommuns socialpsykiatri och KomVux
– Fellingsbro folkhögskola
– Funka-avdelningen på Örebro universitet
– Försäkringskassan
– Arbetsförmedlingen

Dessutom berättade Angelica Larsson, attitydambassadör för (H)järnkoll, om sina studier på Örebro Universitet och vilket stöd som fungerat bra och mindre bra för henne. På eftermiddagen genomfördes tre olika seminarier med fördjupning utifrån några av förmiddagens presentationer. Seminarierna genomfördes vid tre tillfällen så att alla deltagare kunde vara med på samtliga.

Bildas, lära och växa på Folkhögskolan. Två pedagoger, Mattias Ekström och Annica Sören samt tre elever, Elias Antonsson, Emma Lindman och Simon Jarl höll i det interaktiva seminariet med exempel på arbetssätt från Fellingsbro Folkhögskola.

Lärling – Jobb i sikte, lärlingsutbildning för personer med lindring utvecklingsstörning. Projektledare Lars Rickardt och rektor Gunnar Andersson från stiftelsen Activa berättade mer om projektet, som är i planeringsfasen, och svarade på många frågor från deltagarna.

Supported Education – samverkan mellan socialpsykiatrin och Komvux i Örebro kommun. Arbetskonsulent Malin Odell och Komvuxläraren Marika Westerberg berättade om metoden och det specifika arbetssättet. Sandra Malki kompletterade med sina egna erfarenheter av att vara elev i denna utbildningsform.

Moderator Örjan Samuelsson från stiftelsen Actíva avslutade dagen med att tacka alla föreläsare och deltagare för ett stort engagemang och positiv respons som visar att det finns behov av liknande arrangemang för målgruppen även i framtiden.

Arrangörer för dagen var Område välfärd och folkhälsa i Region Örebro län, stiftelsen Activa, Arbetsförmedlingen, Kumla kommun, Lekebergs kommun och Örebro kommun.

 

 
 
 

Anpassa sidan

Behöver du anpassa text eller utseende på webbsidan?

Här kan du anpassa webbplatsen så att den bättre passar dina behov. Du kan öka textstorlek, öka radavstånd, öka ordens mellanrum och välja mellan ett antal färgkombinationer.

Du måste ha JavaScript i din webbläsare och acceptera kakor (cookies) för att det ska fungera.

Textstorlek

Radavstånd

Ordmellanrum

Färgkombinationer

 
Standard Gul text, svart bakgrund Grå text, ljusblå bakgrund Vit text, mörkblå bakgrund